Минтай під маринадом або рибний день, все як в кращих традиціях
Традиція була хороша, спрямована на оздоровлення людей.
У радянський час у закладах громадського харчування один день в тиждень був оголошений рибним днем і цей день припадав на четвер. В їдальнях, кафе в обов’язковому порядку готували рибні страви. М’ясні страви теж були, але без особливої різноманітності. Рибний стіл теж не відрізнявся різноманітністю. Найчастіше в їдальнях готували хек сріблястий, камбалу, тріску. А сьогодні я буду готувати минтай.
Минтай теж завжди був присутній у меню, це була найдешевша риба, а ще була недорога крижана риба і навага. Минтай – це риба тріскових порід, непогана, до речі, риба. М’ясо біле, не жирне, містить вітамін РР, фосфор, калій, йод, фтор, кобальт. Найбільша кількість жиру міститься в печінці минтая, в печінці ж міститься велика кількість вітаміну А.
Сьогодні у нас рибний день і ми, приготувавши минтай і з’ївши його, отримаємо купу корисних речовин. І, до речі, риба під маринадом – це було досить популярне блюдо в радянський час.
Минтай під маринадом
Інгредієнти: минтай тушки 3 шт. , морква 2 шт. , цибуля 1 – 2 шт. , борошно 100 -150 г , томатна паста 3 столові ложки, сіль, перець, цукор 1. ч л, спеції за смаком
Приготування
1. Підготуємо всі продукти для подальшої обробки: у минтая обрізаємо плавники, чистимо від луски, чистимо нутрощі. Ретельно промиваємо, промокаємо серветкою. Ріжемо на зручні шматочки.
Чистимо цибулю і моркву
Інгредієнти готуємо для подальшої обробки
2. Шматочки минтая солимо, перчимо. Цибулю нарізаємо, моркву тремо на крупній тертці.
Інгредієнти для приготування страви підготовлені
3. Шматочки минтая обвалюємо в борошні з усіх сторін
Шматочки минтая обваляли в борошні, підготували до обжарке
4. Обсмажуємо на сковороді в рослинному маслі нарізану цибулю і натерту моркву.
Час смаження моркви і цибулі різне, тому краще їх обсмажують окремо, а потім змішати. А якщо смажити на одній сковороді, то перш смажать цибулю на помірному вогні до м’якого стану, а потім додають моркву і смажать до готовності. Я смажу на одній сковороді в різних половинах
5. Обсмажені моркву і цибулю, змішуємо їх, потім додаємо три столові ложки томатної пасти, одну чайну ложку цукру, солимо за смаком (враховуємо, що томатна паста солона)
До обсмажених овочів додаємо томатну пасту
6. Перемішуємо всі інгредієнти: цибулю, моркву, томатну пасту, сіль, цукор, додаємо трохи води, доводимо до кипіння й тушкуємо хвилин 5 – 7.
В маринад можна додати спеції, трави за смаком. Мені подобається солодкуватий томатний смак, тому я не додаю інші спеції
Доводимо маринад до готовності
7. Викладаємо маринад в тарілку
Якщо ви хочете, щоб маринад був більш густий, можна додати столову ложку борошна, добре розмішати і довести до кипіння. Я цього не роблю, тому що риба обвалена в борошні і цього достатньо.
При бажанні можна готувати рибу і маринад паралельно, на двох сковорідках
Маринад
8. Маринад готовий, риба підготовлена для смаження
Інгредієнти для приготування риби
9. Обвалені в борошні шматочки минтая смажимо на сковороді в розігрітому рослинному маслі з двох сторін до золотистого кольору, тобто до готовності.
Шматочки обсмаженого минтая на сковороді
10. Обсмажені шматочки риби і тепер викладаємо маринад на сковороду поверх риби
Маринад викладений поверх шматочків риби
11. Додаємо невелику кількість води, приблизно 100 мл, рівномірно розподіляємо по поверхні, доводимо до кипіння й тушкуємо після закипання рідини ще хвилин 5 – 7, потім вимикаємо вогонь і даємо постояти. Блюдо готове
Здається, що маринаду дуже багато, але повірте, тут його тільки – тільки, як раз стільки, скільки потрібно.
12. Викладаємо рибу з маринадом на тарілку, додаємо картопляне пюре і кілька кружалець огірка.
Риба під маринадом з картопляним пюре і свіжим огірком
13. Додаємо трохи зелені. Виглядає апетитно.
До страви додано зелень
Риба вийшла смачна, втім, іншого результату і не повинно було бути. Варіант їжі безпрограшний, завжди смачно
Риба під маринадом і в холодному вигляді теж смачна.